donderdag 27 oktober 2011

Elektrische apparaten


Van de week kwam ik tijdens het opruimen van mijn woonkamer tussen een stapel folders en tijdschriften het krantje Afvalnieuws tegen. Mijn oog viel op het kopje:

Wist u dat? 
..... een gezin van twee volwassenen en twee kinderen in de puberleeftijd zelfs 69 of meer elektrische apparaten in huis heeft? Hier horen uiteraard ook alle opladers voor mobieltjes, MP3-spelers, computers en digitale fototoestellen bij.

Belachelijk! Bijna 70 elektrische apparaten! Dat heb ik echt niet. Ik heb alleen maar een t.v., dvd-speler, en stereo. O wacht, in de keuken natuurlijk een oventje en een blender. O en aan de koelkast zit natuurlijk ook een stekker... en de wasmachine.
En opladers, alleen mobiel toch? O nee, ook de oplader voor de batterij van mijn fototoestel, en de elektrische tandenborstel. Maar dat is alles. Ehmmm... oke, ik was even de stofzuiger vergeten en het strijkijzer, evenals de waterkoker en het koffiezetapparaat. Enneh... lampen, daar zit ook een stekker aan nietwaar?? Tja dat zijn er toch al 10 in alleen mijn 2-kamer-appartementje al. De wekkerradio was ik ook even vergeten, evenals mijn laptop, de printer en modem en telefoon. Tjee zeg, en ik vond dat ik goed bezig was zonder luxe als een afwasmachine, droger of magnetron! Volgens mij zit ik nu op 29 apparaten. Tel daar nog 7 plafondlampen bij op: 36, die hebben geen stekker, maar werken natuurlijk wel gewoon op elektriciteit! Shocking! Volgens mij heb ik nog ergens een decoupeerzaag en de boormachine is onlangs gesneuveld, dus dat scheelt weer, maar die zal vroeg of laat toch weer vervangen worden, zodat ik dan op 38 apparaten zit.

Deze week werd ook mijn aandacht getrokken door de oproep Occupy yourself.


Aangezien ik de Occupy-beweging een warm hart toedraag, vond ik dit een heel interessante oproep. Maar ook dit zette me weer aan het denken...

Ja ik doe mee, maar eh... geen licht en geen elektriciteit, geen water... 't Moet wel leuk blijven natuurlijk. Ik wil wel gewoon mijn toilet kunnen doortrekken, kunnen douchen en een kopje thee kunnen zetten. Eigenlijk vind ik het al een hele uitdaging om een dag niet te telefoneren, tv, radio en internet uit te laten. En de lichten uit... het is inmiddels al best vroeg donker. Aan de andere kant, op de camping kunnen we het ook.

Al denkend hoe ik deze vrijdag zou kunnen besteden zonder tv, radio of internet, kwam ik alweer tot de conclusie hoe afhankelijk we tegenwoordig zijn van elektriciteit. Foto's uitzoeken op internet en bij bestellen? O nee, dat kan dus niet. Een brood of taart bakken? O nee, oven werkt ook op stroom. Aan de slag met de nieuwe stoelovertrekken voor een goede vriend? Stof knippen dan, want de naaimachine vraagt uiteraard stroom. Lezen is een goede optie, maar om dat nu 's avonds bij kaarslicht te doen??? Een blog schrijven, op papier dan, want ik ga morgen dus niet op internet.

Kortom er zijn tegenwoordig nogal wat bezigheden die elektriciteit vragen. Kunnen we nog wel zonder?? 

Onderstaande uitslagen van het CBS laat nog eens zien hoe snel ons gebruik van elektriciteit is toegenomen.

Elektrische apparaten in huishoudens, 1990-2004

Het gebruik van elektrische apparaten in huishoudens neemt nog steeds verder toe. Een wasmachine kan in bijna alle huishoudens worden aangetrofen, maar ook een diepvriezer, magnetron en PC bevindt zich al in driekwart van de huishoudens.
199019952000200220032004*
% van de Nederlandse huishoudens
Diepvriezer536171747879
Magnetron en/of combi-oven165174828084
Vaatwasmachine102038464347
Wasmachine889295979696
Wasdroger254153586059
Home- en/of personal computer213960697174
Bron: CBS (2006).CBS/MNC/sep06/0034

Ontwikkelingen

Het elektriciteitsverbruik per huishouden neemt gestaag toe, vooral doordat huishoudens steeds meer elektrische apparaten bezitten. Tussen 1950 en 2005 is het elektriciteitsverbruik per huishouden in Nederland ongeveer vervijfvoudigd. Tussen 1980 en 2005 is het elektriciteitverbruik toegomen met 55%. Vooral het bezit van magnetrons, wasdrogers, vaatwasmachines en solaria groeit sterk. Deze apparaten verbruiken flink wat elektriciteit.

http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0034-Elektrische-apparaten-in-huishoudens.html?i=15-12

Hoe het ook moge uitpakken morgen, het nadenken over hoe de dag door te brengen maakt me ontzettend bewust van hoeveel elektriciteit we onbewust verbruiken. Hoe afhankelijk we ervan zijn geworden en hoe nonchalant we omgaan met dit luxe-product. Een goede zaak.

Ik ga in elk geval de uitdaging aan om morgen bewust gebruik te maken van elektriciteit en water, radio, tv en internet zo veel mogelijk uit te laten, niet te reizen en geen boodschappen te doen. Onder het mom alle beetjes helpen. En om voor het goede doel stofzuiger en strijkbout en dagje te laten staan is natuurlijk ook geen straf.

Voor allen die morgen meedoen aan Occupy Yourself: veel succes en plezier! En mocht je thuis nog kapotte lampen of elektrische apparaten hebben, breng die morgen dan op de fiets even naar de milieustraat of maak eens een lijst van al je elektrisch apparaten die je in huis hebt, je zult verbaasd staan.

2 opmerkingen:

  1. Dag Ester,
    Ik ben een tijdje geleden op je blog terecht gekomen. Ik kijk er nu geregeld op en ik herken zoveel in wat je schrijft ( ben zelfs stiekem een beetje jaloers, want ik zou het best ook allemaal zo willen kunnen neerschrijven )Ik heb deze link gedeeld op fb. Zo wordt het 'nieuws' toch weer een beetje verspreid ! Groetjes,
    Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Roosje,

    Dank je wel voor de positieve reactie en je link naar facebook. Ik heb je reactie doorgestuurd naar Ester. Waarschijnlijk heb je in haar blog geklikt op de link naar deze blog, die ik zelf heb geschreven.

    Hartelijke groeten,
    Nathanja

    BeantwoordenVerwijderen