Nieuwsbericht eind 2010:
De jarenlange afname van gifresten op groente en fruit is tot stilstand gekomen. Vorig jaar werd de wettelijke norm vaker overschreden dan in 2008. Het aandeel groente en fruit met resten van bestrijdingsmiddelen nam in 2009 nauwelijks af. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde jaarlijkse Gifmeter van Vereniging Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en foodwatch.
Dit jaar wordt de Gifmeter voor de vierde keer uitgebracht. Uit het rapport blijkt dat Super de Boer de schoonste producten in het schap heeft liggen. De strengere regels die het bedrijf zichzelf heeft gesteld lijken hun vruchten af te werpen. In 2008 was Super de Boer nog een middenmoter.
Op groente en fruit van C1000 blijken de meeste gifresten te zitten. Deze supermarkt heeft net als Albert Heijn en Plus onlangs aangekondigd zichzelf strengere normen op te leggen dan wettelijk vereist.
De volledige resultaten van de Gifmeter zijn te vinden op de website www.weetwatjeeet.nl.
Hoe koop je schone producten?
Groente en fruit zijn lekker en gezond, vooral als ze geen of weinig landbouwgif bevatten. Helaas kun je deze gifresten niet zien. Hoe weet je nu welke producten schoon zijn?Wassen van groente en fruit helpt maar heel beperkt om gifresten te verwijderen.1. Koop biologische producten
De meeste resten zitten in de schil en door het product verspreid.
Biologische producten, herkenbaar aan het EKO-keurmerk, zijn de beste keuze! Hierbij worden helemaal geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kijk voor adressen van biologische winkels en restaurants in de Bio-Gids van Biologica. Benieuwd welke supermarkt bij jou in de buurt de meeste biologische producten verkoopt? Bekijk dan de resultaten van de EKO-tellingen.
2. Kies uw supermarkt
Welke supermarkt verkoopt de schoonste producten? De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) van de overheid controleert jaarlijks circa 3000 groente- en fruitmonsters op resten van bestrijdingsmiddelen. Tot voor kort hield de overheid deze informatie echter geheim. Na een jarenlange campagne van Weet wat je eet zijn deze gegevens toch vrijgegeven. In het overzichtje hieronder zie je welke van de grote supermarkten het best presteert. De rangorde is gebaseerd op controles gedurende een jaar en kan veranderen zodra de overheid meer cijfers bekend maakt.Kijk voor meer informatie bij: Hoe scoort mijn supermarkt
3. Koop producten uit Nederland
Groente en fruit uit Nederland bevat over het algemeen veel minder gifresten dan producten uit het buitenland. Met name producten uit Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Griekenland zijn regelmatig sterk vervuild. Ons advies: koop producten uit Nederland.4. Kies schone producten en kijk naar land van herkomst
Uit onderzoek door de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat sommige groente- en fruitsoorten meestal schoon zijn. Andere soorten bevatten regelmatig veel gifresten. Groente is doorgaans schoner dan fruit. Het land van herkomst bepaald vaak in grote mate hoeveel gif er is gebruikt! Zo zijn Nederlandse paprika's opvallend schoon, terwijl de Spaanse paprika's vele malen zoveel gif bevatten. Let daarom goed op het land van herkomst.Ga naar onze Weet wat je eet Gifmeter voor een compleet overzicht van de meest vervuilde groenten en fruitsoorten en let daarbij op het land van herkomst! >>
Vooral voor kinderen en zwangere vrouwen is ons advies: kies de schoonste soorten. Eet u graag producten die helemaal niet vervuild zijn? Kies dan voor biologisch!
Ga naar onze Weet wat je eet Gifmeter voor een compleet overzicht van de meest vervuilde groenten en fruitsoorten en let daarbij op het land van herkomst! >>
5. Vraag garantie
Kijk hoe jouw supermarkt scoort en vraag óók om groente en fruit zonder gevaarlijk landbouwgif >>
Dit lezende, ben ik blij dat ik straks peren, aubergine en komkommers uit eigen tuin kan oogsten. Zeker weten dat die uit eigen land komen en geen landbouwgif bevatten!
Wat ik nog altijd een bijzonder fenomeen vind, zijn die hoge prijzen van biologische voeding. Laatst nog stond ik in de rij bij de kassa van de natuurvoedingssuper toen de man voor me 14 euro kon neertellen voor 2 zakjes groenten en een flesje van het een of ander uit de aanbiedingenbak. De arme man schrok zich rot en terecht. Meestal moet je extra betalen voor toevoegingen. In het geval van gif, moet je extra betalen wanneer men het weglaat. Aan de andere kant rekent de overheid accijnzen op de voor ons ongezonde producten, maar niet als wij kiezen voor groente en fruit met landbouwgif of vlees met hormonen. Het is een bijzonder systeem waarin we leven!
Tot slot nog 12 tips van Amerikaanse journalist en filosoof, Michael Pollan, voor gezond eten: 'echt eten!'
1. Koop wat je overgrootmoeder kocht.
2. Kies producten met ingredienten waarvan je weet hoe ze eruit zien.
3. Vraag je af of de voeding die je koopt voedzaam is.
4. Eet vooral planten
5. Kies voor eten dat bederft.
6. Eet geen eten als het gemaakt is in gebouwen waar iedereen een operatiemuts opmoet.
7. Vermijd voedsel waarvan suiker of zoetstof tot de belangrijkste drie ingrediënten behoort.
8. Wantrouw producten waarop staat dat ze gezond zijn.
9. Een product zonder etiket is bijna altijd gezonder dan een product met een etiket waarop staat dat het gezond is.
10. Vermijd smaakversterkers.
11. Mijd een product met meer dan 5 ingrediënten.
12. Kies voor vers.
Leuke toevoeging van een vriendin van mij: If you can't speak it, don't eat it. Door Pollan vertaald als mijd producten met ingrediënten die een kind uit groep 5 niet kan uitspreken.