dinsdag 28 juni 2011

Weet wat je eet!

Als je wel eens bij de kapper of bij de huisarts in de wachtkamer zit, lees je toch weer eens wat andere tijdschriften. Zo zat ik vanmiddag bij de huisarts in de wachtkamer de Santé te lezen. Hierin stond een artikel over gifvrij eten, gebaseerd op de informatie van de site www.weetwatjeeet.nl, een initiatief van Milieudefensie, Natuur&Milieu en Foodwatch. Wel eens van gehoord, maar deze site nog nooit zelf bezocht. Toch wel de moeite waard. Zo had ik wel eens gehoord dat pompoen niet zoveel gifstoffen bevat en bladgroente juist heel veel, die kun je beter biologisch kopen. Op bovengenoemde site vind je overzichten van welke groenten en fruit de meeste en welke de minste gifstoffen bevatten, maar ook welke supermarkten zich inspannen hun groente en fruit schoner in te kopen en enkele feiten en tips die ik graag hier wil overnemen:

Nieuwsbericht eind 2010:
De jarenlange afname van gifresten op groente en fruit is tot stilstand gekomen. Vorig jaar werd de wettelijke norm vaker overschreden dan in 2008. Het aandeel groente en fruit met resten van bestrijdingsmiddelen nam in 2009 nauwelijks af. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde jaarlijkse Gifmeter van Vereniging Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en foodwatch.

Dit jaar wordt de Gifmeter voor de vierde keer uitgebracht. Uit het rapport blijkt dat Super de Boer de schoonste producten in het schap heeft liggen. De strengere regels die het bedrijf zichzelf heeft gesteld lijken hun vruchten af te werpen. In 2008 was Super de Boer nog een middenmoter.

Op groente en fruit van C1000 blijken de meeste gifresten te zitten. Deze supermarkt heeft net als Albert Heijn en Plus onlangs aangekondigd zichzelf strengere normen op te leggen dan wettelijk vereist.

De volledige resultaten van de Gifmeter zijn te vinden op de website www.weetwatjeeet.nl.

Hoe koop je schone producten?

Groente en fruit zijn lekker en gezond, vooral als ze geen of weinig landbouwgif bevatten. Helaas kun je deze gifresten niet zien. Hoe weet je nu welke producten schoon zijn?

Wassen van groente en fruit helpt maar heel beperkt om gifresten te verwijderen.
De meeste resten zitten in de schil en door het product verspreid.
1. Koop biologische producten

eko_logo_skal Biologische producten, herkenbaar aan het EKO-keurmerk, zijn de beste keuze! Hierbij worden helemaal geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kijk voor adressen van biologische winkels en restaurants in de Bio-Gids van Biologica. Benieuwd welke supermarkt bij jou in de buurt de meeste biologische producten verkoopt? Bekijk dan de resultaten van de EKO-tellingen.

2. Kies uw supermarkt

Welke supermarkt verkoopt de schoonste producten? De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) van de overheid controleert jaarlijks circa 3000 groente- en fruitmonsters op resten van bestrijdingsmiddelen. Tot voor kort hield de overheid deze informatie echter geheim. Na een jarenlange campagne van Weet wat je eet zijn deze gegevens toch vrijgegeven. In het overzichtje hieronder zie je welke van de grote supermarkten het best presteert. De rangorde is gebaseerd op controles gedurende een jaar en kan veranderen zodra de overheid meer cijfers bekend maakt.



Kijk voor meer informatie bij: Hoe scoort mijn supermarkt

3. Koop producten uit Nederland

Groente en fruit uit Nederland bevat over het algemeen veel minder gifresten dan producten uit het buitenland. Met name producten uit Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Griekenland zijn regelmatig sterk vervuild. Ons advies: koop producten uit Nederland.

4. Kies schone producten en kijk naar land van herkomst

Uit onderzoek door de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat sommige groente- en fruitsoorten meestal schoon zijn. Andere soorten bevatten regelmatig veel gifresten. Groente is doorgaans schoner dan fruit. Het land van herkomst bepaald vaak in grote mate hoeveel gif er is gebruikt! Zo zijn Nederlandse paprika's opvallend schoon, terwijl de Spaanse paprika's vele malen zoveel gif bevatten. Let daarom goed op het land van herkomst.

Ga naar onze Weet wat je eet Gifmeter voor een compleet overzicht van de meest vervuilde groenten en fruitsoorten en let daarbij op het land van herkomst! >>









Vooral voor kinderen en zwangere vrouwen is ons advies: kies de schoonste soorten. Eet u graag producten die helemaal niet vervuild zijn? Kies dan voor biologisch!

Ga naar onze Weet wat je eet Gifmeter voor een compleet overzicht van de meest vervuilde groenten en fruitsoorten en let daarbij op het land van herkomst! >>

5. Vraag garantie

Kijk hoe jouw supermarkt scoort en vraag óók om groente en fruit zonder gevaarlijk landbouwgif >>

Dit lezende, ben ik blij dat ik straks peren, aubergine en komkommers uit eigen tuin kan oogsten. Zeker weten dat die uit eigen land komen en geen landbouwgif bevatten!

Wat ik nog altijd een bijzonder fenomeen vind, zijn die hoge prijzen van biologische voeding. Laatst nog stond ik in de rij bij de kassa van de natuurvoedingssuper toen de man voor me 14 euro kon neertellen voor 2 zakjes groenten en een flesje van het een of ander uit de aanbiedingenbak. De arme man schrok zich rot en terecht. Meestal moet je extra betalen voor toevoegingen. In het geval van gif, moet je extra betalen wanneer men het weglaat. Aan de andere kant rekent de overheid accijnzen op de voor ons ongezonde producten, maar niet als wij kiezen voor groente en fruit met landbouwgif of vlees met hormonen. Het is een bijzonder systeem waarin we leven!

Tot slot nog 12 tips van Amerikaanse journalist en filosoof, Michael Pollan, voor gezond eten: 'echt eten!'

1. Koop wat je overgrootmoeder kocht.
2. Kies producten met ingredienten waarvan je weet hoe ze eruit zien.
3. Vraag je af of de voeding die je koopt voedzaam is.
4. Eet vooral planten
5. Kies voor eten dat bederft.
6. Eet geen eten als het gemaakt is in gebouwen waar iedereen een operatiemuts opmoet.
7. Vermijd voedsel waarvan suiker of zoetstof tot de belangrijkste drie ingrediënten behoort.
8. Wantrouw producten waarop staat dat ze gezond zijn.
9. Een product zonder etiket is bijna altijd gezonder dan een product met een etiket waarop staat dat het gezond is.
10. Vermijd smaakversterkers.
11. Mijd een product met meer dan 5 ingrediënten.
12. Kies voor vers.

Leuke toevoeging van een vriendin van mij: If you can't speak it, don't eat it. Door Pollan vertaald als mijd producten met ingrediënten die een kind uit groep 5 niet kan uitspreken.

Aardappeloogst!

Tja als ik dan weet dat er aardappelen in die bloempot zitten, dan kan ik toch moeilijk wachten. De aardappelplant is nu toch echt dood. Of dat komt omdat hij klaar is om geoogst te worden of vanwege de hitte, dat laat ik maar even in het midden.....

Maar wat leuk om al die aardappelen uit te graven. Ik weet al wat ik morgen ga eten! In een ovenschaal met kruiden en knoflook.


Over knoflook gesproken: die had ik dit jaar ook geplant. Bij het oogsten bleek echter dat er weinig gebeurd was. De mooie groene sprieten die uit de knoflookteentjes gegroeid waren, bleken vlak onder het aardeoppervlak rot te zijn, zat niets onder, behalve wat worteltjes. Nou ja, je kan niet alleen maar succesverhalen hebben in zo'n tuintje.

maandag 27 juni 2011

33 graden!

33 graden! En de hele dag op pad geweest! Na enkele telefoontjes en het avondeten, zou je denken dat je lekker even voor de tv gaat zitten om te zappen. Kopje koffie erbij.... Maar nee. Ik was zo stom om even naar buiten te lopen.. Die bloemkool en broccoliplantjes stonden er zielig bij op mijn tafel, ook al had ik ze de avond ervoor nog water gegeven. Tja zo'n ienieminieblokje aarde droogt natuurlijk ook zo uit bij deze temperaturen. Morgen wordt het weer zo heet, maar even goed water geven, evenals de tomaten en komkommers en de olijf. Of wacht... misschien moeten ze toch maar meteen even in de moestuinbak. Dat is beter. En had ik niet ook nog spinaziezaden die gezaaid moesten worden? En een paar in een potje, die ik nog kado wil geven. Waar is de potgrond?? Op... Nou gelukkig is de supermarkt nog open.

Zo gaat dat nou altijd met een tuin, je loopt er door heen, trekt wat onkruid uit en voor je weet ben je weer een uur verder. Nog even wat opbinden, oogsten, water geven, snoeien.... Maar deze toewijding wordt beloond. Doordat je die eerste pompoen ontdekt. Die enorme aardappelplant, ontsproten uit een zompige verschrompelde bio-aardappel, sterft nu af en zowaar zie ik dat er nu nieuwe verse aardappelen aan het oppervlak verschijnen. Aan de oppervlakte?? Ja wegens een foutje in mijn combinatieteelt-plan was de aardappelplant verhuisd van de moestuinbak naar een enorme bloempot. Ben zeer benieuwd naar de oogst. En dat rondscharrelen in de tuin is eigenlijk ook veel ontspannender dan tv kijken. De koffie was natuurlijk koud toen ik klaar was in de tuin. 


De eerste pompoen in de plant!


Andere vorderingen in de tuin:


Het tweede mango-plantje haalt de eerste in qua groei 

 De eerste komkommer..

 De tiny tomplanten staan in bloei, ondanks dat ze totaal overschaduwd
worden door de courgetteplanten.

Al eerder in het voorjaar vormde de vijg vruchten, maar deze vielen onvolgroeid op de grond.
Poging twee voor de vijg!

Maar ook binnen groeit alles gestaag door. Met name de Avocado





zaterdag 25 juni 2011

Veranderingen in de tuin.

Alles groeit nog steeds als kool en dat zal nog wel even zo doorzetten met al die regen nu en de hoge temperaturen en vele zon die men na het weekend verwacht. Helaas zijn mijn planten niet de enigen die als kool groeien. Een familie naaktslakken heeft de wanden van mijn moestuinbakken weten te trotseren en ze voelen zich heerlijk in mijn groentejungles. Hierdoor zijn mijn bladgroentes die eigenlijk toch al aan het doorschieten waren, redelijk geperforeerd. Tijd om eens orde op zaken te stellen. Wat over was gebleven aan sla, raapsteeltjes en radijsjes heb ik verwijderd, nadat ik er meerdere malen van geoogst had. Een redelijk aantal naaktslakken overgeplaatst naar een paradijs dat de biobak heet. Ja, best zielig.

En zelfs zo'n distelachtige plant als de Artisjok blijft niet gespaard
Dus er is weer plaats in de moestuinbakken. Deze week even langs de Intratuin gefietst. 4 broccoli en 4 bloemkoolplantjes en zaden voor spinazie gekocht. Op de markt een plantje bieslook voor in de kruidenbak. Het ziet er een beetje miezerig uit, en was nog duurder dan de 8 plantjes van de Intratuin. Hopen dat het ook lekker gaat groeien, want het blijft toch iets bijzonders hebben om je eten en kruiden even uit de tuin te plukken voor het eten, in plaats van het voorverpakt uit de winkel te halen.


Broccoli, over 8-12 weken oogstbaar

dinsdag 14 juni 2011

Oei, ik groei!

Wat groeit het allemaal snel in de tuin, er valt bijna niet tegenop te fotograferen. Wilde laatst een paar recente foto's naar iemand mailen van mijn moestuinbakken. De foto's van twee weken geleden zijn dus echt niet meer recent, alles groeit als kool.

Zowel binnen:

De Eddoe, zie vorig blog. Aangezien dit een onbekende vrucht is, maar gewoon ingegraven,
onder aan de knop ontstaan nu worteltjes.

De avocado

 Links de appelplantjes, rechts de citroenplantjes.
Anderhalve week geleden stond er nog maar 1 sprietje.

Als buiten:

Het zal niet lang meer duren voor ik de eerste courgette kan oogsten.

Alvast een net over de perenboom gedaan. Hopen dat het ook helpt.
De vogels zijn zo slim om op het net te gaan zitten, zodat het op de peer valt en ze die uitstekend door het net heen kunnen leegpikken. Niet één natuurlijk, maar van elke peer een paar hapjes.

Het eerste bloemknopje in de biologische aubergine.

 Hoera, de tweede mangopit is ook uitgekomen.
Ben heel benieuwd hoe dit plantje zich gaat ontwikkelen.

 Moestuinbak met look, wortel, spinazie, aarbei en sla
Daarvoor 2 pompoenplanten

Moestuinbak, enorme courgetteplanten,
daaronder kerstomatenplantje

zondag 5 juni 2011

Ontkieming en oogst

Mijn boekje 'Don't throw it, grow it' is inmiddels binnen. Niet alle vruchten en groenten staan erin, maar naast alle specifieke soorten is er een globale inleiding over hoe zaden voor te bereiden voor de groei. Zo blijkt bijvoorbeeld dat je helemaal niet zomaar een tomaat in de aarde kunt prakken. Over het algemeen dien je de  zaden eerst goed schoon te wrijven met keukenpapier. Zo voorkom je dat er schimmels ontstaan. Vorige week heb ik dit voor het eerst geprobeerd met kiwizaden en ik kan je vertellen dat het niet meevalt om die een voor een schoon te wrijven. Gisteren heb ik ze gezaaid en nu moeten ze 4-6 weken in de koelkast. Ik moet de inleiding nog een keer lezen met een Engels woordenboek bij de hand voor alle vaktermen, maar wat ik in grote lijnen begrepen heb, is dat soorten als kastanje, kiwi en amandelen 'require a cold period before they can germinate'. Dit proces wordt stratification genoemd. Na even googlen blijkt dat we dit in Nederland gewoon stratificatie noemen en tuinadvies.be zegt hier het volgende over:

Koude stratificatie : Hiermee bedoelt men de tijd die zaad nodig heeft om tot rust te komen en zo verder te evolueren naar het stadium van ontkieming. Voor de zaden waar dit bij nodig is, is dit natuurlijk vrij snel na te bootsen, zaden in de koelkast (5 tot 6°C) plaatsen kan bvb al voldoende zijn. Meestal plaatst men de zaden in een plastiek zakje gevuld met potgrond in de koelcel en wacht men zo ontkieming af. De tijd dat de zaden in de koelkast dienen te blijven kan gaan van 3-4 weken tot langer, afhankelijk van soort zaad. Voorbeelden van zaad, eucalyptus, gingko, ...
Ik hoop dat ik hier voldoende geduld voor heb. Volgens internet was zoiets dergelijks ook met de appelpitjes nodig. Dit heb ik echter niet gedaan en toch komen de pitjes al vrij snel uit.


en ook de citroen is inmiddels echt ontkiemd, ook al moet ik nu nog erg inzoomen:


 Bij de Dirk van de Broek vond ik een onbekende groente: Eddoe! Een soort aardappelachtig gewas, waarvan een knol al uitgelopen was. Geinspireerd door alles wat je in de aarde kunt stoppen, kon ik het niet laten om te kopen. Helaas kon ik geen enkel recept vinden op internet, enkel een paar recente berichten van mensen die op fora een oproep deden of iemand een idee had wat dit voor groente was die ze bij de Dirk hadden gekocht en of er recepten van bestonden. Deze vrucht bleek nog een andere naam te hebben: Tajer, maar geen recept waarmee ik uit de voeten kon. Uiteindelijk bleek het best goed te smaken in een bietensalade. Maar goed, eentje is dus in een potje met aarde beland. Ben benieuwd wat voor plant eruit komt.


Een behoorlijke tijd geleden heb ik al geëxperimenteerd met een zoete aardappel, die kun je laten ontkiemen op water. Waarschijnlijk gaat het een stuk sneller als je hem niet op zijn kop in het vaasje zet. If you want to try this at home: de punt moet naar beneden. Maar desondanks is ie dan uiteindelijk toch nog uitgelopen.


Maar het resultaat mag er zijn!

Ondertussen groeit ook alles in de tuin goed. Naast de raapstelen en radijsjes kan ik nu ook de sla en rucola oogsten. Alleen de komkommers gaan niet zo goed. (Hoe actueel!) Ben benieuwd of ze er nog bovenop komen.