donderdag 24 november 2011

Waar je voedsel vandaan komt, gaat je niets aan.

Geschokt las ik onderstaande artikel! Het aantal mensen dat aandacht besteedt aan het voedsel dat ze kopen is groeiende, men wil weten wat de ingrediënten zijn en waar het vandaan komt. Ook in de alternatieve geneeswijzen hecht men veel waarde aan onze voeding. Er wordt steeds meer bekend over hoe schadelijk de E-nummers in onze voeding voor onze gezondheid zijn. Consumenten willen graag voedsel uit eigen land kopen, omdat dit zoveel milieuvriendelijker en gezonder is. De overheid in Amerika wil blijkbaar de controle (en winst) in eigen hand houden. Zo heb ik al artikelen gelezen over dat men de eigen moestuin wil verbieden en phytotherapie. Nu gaan ze nog een stapje verder: the world trade organisation beweert: the source of food is none of your business. Met andere woorden, waar het voedsel vandaan komt, gaat je niets aan. Dit kunnen ze niet menen!

Stel je wilt graag weten uit welk land het voedsel komt dat je elke dag in de supermarkt koopt. Helaas, zegt de Wereldhandelsorganisatie WTO, dat is een barrière voor vrijhandel, en dus mag je dat niet weten.
In 1979 ondertekenden de VS een verdrag dat technische handelsbarrières voorkomt, maar het was aan de Wereldhandelsorganisatie om te bepalen wat de term handelsbarrière inhoudt.
Om onverklaarbare redenen is vlees uitgesloten van de barrière, dus consumenten mogen wel weten waar het vlees dat ze eten vandaan komt. Maar als je graag wilt weten of de honing die je in de supermarkt koopt niet uit China komt, waar de meeste honing lood en antibiotica bevat en vaak geen echte honing is, heb je volgens de WTO niet het recht om dat te weten.

COOL
Country-of-Origin Labeling (COOL) is volgens de WTO niet cool, maar in plaats daarvan een technische handelsbarrière. De Verenigde Staten van Amerika hebben samen met vrijwel alle andere landen ter wereld verdragen met de WTO ondertekend die de intergouvernementele organisatie het recht geven om binnen landen te bepalen wat legaal is en wat niet wanneer een bepaalde kwestie de handel beïnvloedt. Op dit ogenblik beïnvloedt de wetgeving enkel de VS, maar daar kan verandering in komen.
Vrijwel elk land ter wereld heeft haar soevereniteit overgedragen aan de WTO. Bekijk hier een kaart van de wereld die laat zien welke landen wel en niet toebehoren aan de WTO. Na 18 jaar onderhandelen is de toetreding van Rusland tot de WTO nabij. Georgië lag lang dwars, maar inmiddels zijn beide landen tot een akkoord gekomen.

Landen die toebehoren aan de Wereldhandelsorganisatie WTO (klik om te vergroten)

Tactiek
De WTO praat het concept van technische handelsbarrières op de volgende manier goed: “Technische reglementen en productstandaarden verschillen mogelijk van land tot land. De vele verschillende reglementen en standaarden maken het leven voor producenten en exporteurs alleen maar moeilijk. Wanneer reglementen willekeurig zijn kunnen ze worden gebruikt als excuus voor protectionisme.”
Dit is de tactiek die de WTO gebruikt om de wereld veiliger te maken voor multinationale corporaties. Multinationale corporaties hebben namelijk controle over vrijwel elk aspect van ons leven door verdragen op te stellen die worden geïmplementeerd door de WTO en de Verenigde Naties. Achter de façade van gezondheid en eerlijkheid bevindt zich een realiteit waarin het steeds makkelijker wordt voor de corporaties om hun ongezonde producten te verkopen.

Hoger beroep
Het meeste voedsel wordt nu geproduceerd of gedistribueerd door multinationale corporaties. Door de invoering van de nieuwe regels door de WTO, de VN en de regeringen van landen die in handen zijn van de corporaties hebben we niet langer het recht om te weten wat er exact in ons voedsel zit en waar het vandaan komt. De VS hebben 60 dagen om in hoger beroep te gaan.
Het is mogelijk dat de Amerikaanse regering verkiest om de beslissing te negeren. Veel Amerikaanse milieubewegingen hebben inmiddels hun onvrede geuit over het besluit van de Wereldhandelsorganisatie.

Bron: www.gaia-health.com

Gerelateerde artikelen:
Wordt tuinieren verboden in de VS? http://www.earth-matters.nl/39/2052/land-en-tuinbouw/wordt-tuinieren-verboden-in-de-vs.html
Per eind april wordt alternatieve geneeskunst en phytotherapie onmogelijk gemaakt, tenzij... http://www.earth-matters.nl/25/2027/natuurgeneeswijzen/per-eind-april-wordt-alternatieve-geneeskunst-en-phytotherapie-onmogelijk-gemaakt-tenzij.html

zaterdag 19 november 2011

Before/after 2

Aangezien het jaar 4 seizoenen heeft, zou ik natuurlijk elke drie maanden een
foto gemaakt moeten hebben. Mooi voornemen voor het nieuwe kalenderjaar
om met de ingang van een nieuw seizoen een overzichtsfoto van de tuin te maken.
In mijn 'before/after' in juli zie je hoe de natuur in vier maanden tot bloei komt. Onderstaande beelden spreken voor zich: de herfst heeft zijn intrede gedaan.

juli 2011                                                                                              november 2011

woensdag 16 november 2011

November alweer en het valt echt niet meer te ontkennen dat, ondanks dat de Cosmea bloeit alsof zijn leven ervan afhangt en ik deze maand nog in de tuin heb kunnen zitten, het nu toch echt herfst is. Buiten is het guur en af en toe is er al nachtvorst. Niet geheel onterecht dus dat Kate op mijn eerdere blog met foto's van mijn kitchenscraps-experimenten reageerde met: "Nathanja! Dit is indrukwekkend! Maar wat nu? Heb/haal je ze binnen?" Ja, daar heeft ze een punt. De hele zomer enthousiast aan het planten geweest, maar nu rijst toch wel de vraag waar ik al dat spul moet laten nu het buiten aanzienlijk kouder wordt. Ik had er wel eerder over nagedacht, maar het probleem was nog niet zo nijpend. Je kunt voor vrij weinig geld zelf een kas bouwen van gebruikte petflessen, alleen gaat dat een stuk vlotter wanneer je ook frisdrank drinkt en laten we eerlijk zijn, met die 3 flessen waar Aloe Vera sap in heeft gezeten, is het lang wachten voordat het een kas wordt. Ik zal wat anders moeten verzinnen.

Voor nu heb ik even een tijdelijke constructie in elkaar geflanst, die de planten iets beschut tegen de wind en wat beschermd tegen nachtvorst. Aangezien het bij de grond het koudst is, heb ik nog een laag stoeptegels neergelegd, hierboven op een houten plank en daarop weer noppenfolie. Tegen de achterzijde heb ik ook stoeptegels neer gezet, als de zon schijnt, nemen de stenen de warmte op, die ze weer afgeven als het afkoelt buiten. En dan twee ruiten die ik uit een sloopcontainer heb gevist, dit om de planten uit de wind te houden.


De kiwi en de appel kunnen buiten blijven staan en volgens Lodewijk -de-tuinman-van-de-t.v.- kan een olijf ook prima buiten overwinteren. Ik maak me dan ook het meest zorgen over de Eddoe, mango en ananas. De citroenplantjes kunnen nog wel even binnenblijven. Mocht de voorspelde 'horrorwinter' aanbreken zal ik de boel naar binnenhalen. Plan is om in het voorjaar officieel iets te bouwen wat de naam kas mag dragen.

Ondanks dat het buiten een flink stuk frisser is, is de lucht helder en schijnt de zon. Ik vind het heerlijk om in de tuin bezig te zijn. Ik heb alle bladeren bijeen geveegd en deze rond de stammen van struiken gelegd als bescherming tegen nachtvorst. Ook de bijna lege moestuinbak krijgt een laagje.

Eigenlijk doe ik maar wat, maar zodra ik op google zoek naar hoe het nu allemaal officieel eigenlijk moet, lijk ik niet eens zo gek ver van een professionele aanpak te zitten. Zo staat op de site www.tuin-wiki.nl beschreven:

Winterbescherming algemeen

In de late herfst of vroege winter wanneer de eerste matige nachtvorsten gekomen zijn, wordt het tijd om over te gaan tot winterbescherming (Let wel, sommige gevoelige planten zullen al voor de eerste matige vorst moeten ingepakt worden). Het is erg belangrijk uw planten niet te vroeg in te pakken. Wanneer de temperatuur geleidelijk daalt (afhankelijk van de vorstgevoeligheid van de aangeplantte plant), hoe langer u wacht met inpakken. De planten zullen steeds verder afrijpen en afharden, de plant treedt ook in zijn winterrust. Hierdoor zal hij ook meer koude kunnen verdragen. Men kan bij het inpakken zelf beslissen hoeveel werk men er wil van maken, het hangt natuurlijk ook af van wat het doel van de bescherming is én het soort plant. In kort zullen we uitleggen wat er mogelijk is en wat het resultaat er van is. Voor elke vorm van winterbescherming geldt:
hoe droger de grond, hoe meer kou de plant verdraagt en winterbescherming heeft alleen zin als de bodem goed afwatert, vandaar het steeds terugkomend advies, plant in goed draineerbare grond!

Het voorzien van een mulchlaag

Dit wil zeggen aanbrengen van een laag isolerend organisch materiaal op de grond rondom de plant. Hiervoor is veel materiaal geschikt, zo bvb. bladeren, stro, hooi, dennentakken, gemalen boomschors, cacaodoppen, houtsnippers (gebruik aub geen zaagsel, dit is te fijn van structuur en verteert veel te snel). Het gebruikte isolatiemateriaal moet luchtig en droog zijn en niet te snel vergaan. Het aanbrengen van een mulchlaag resulteert in een goede isolatie, zodoende dat de vorst moeilijker bij de wortels kan. Mulchen resulteert ook in omzetting naar humus, waardoor de bodemstructuur aanzienlijk verbetert. Dit is de meest eenvoudige vorm van winterbescherming en is geschikt voor iedere plant. Wanneer het langdurig nat is, moet je wel opletten dat er geen rotting optreedt. Verwijder bij rottingsgevoelige planten nu en dan de mulchlaag wanneer het warmer is, zo kan er luchtcirculatie plaatsvinden en kunnen de mulch en grond wat opdrogen.

Het inpakken van planten

Nog een manier om planten te beschermen tegen winterse kou is inpakken.
Het inpakken gebeurt in feite alleen op korte termijn, en wanneer men een zeer koude nacht of periode voorspelt. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt kan ook verschillen, volgende materialen kunnen gebruikt worden: vliesdoek (bij ons te verkrijgen), oude lakens, dennentakken, jute, vitrage, rietmatten, enz... Het materiaal dat men gebruikt moet luchtig zijn, de plant moet kunnen ademen en er mag zeker geen broei optreden. Als u uw planten inpakt, zorg er dan voor dat dit droog gebeurt. Wanneer het wat warmer is/wordt, verwijder dan tijdelijk het inpakmateriaal, zo kan de plant ademen en eventueel vocht dat er toch ingeslopen is, opdrogen. Over het algemeen worden landbouwplastic en noppenfolie streng afgeraden, omdat deze materialen luchtdicht zijn en er dus gemakkelijker rotting kan optreden. Maar voor kortstondige extra isolatie, tegen zeer koude wind bvb, kan dit wel gebruikt worden, want dit materiaal is totaal winddicht. Als je dit materiaal gebruikt, wees dan zeker dat de plant droog is.

Beschermende constructies

Wanneer u niet opteert om uw plant in te pakken, kunt u ook kiezen om een constructie heen de plant te zetten/bouwen. Hier is echt veel mogelijk, u kunt echt uw fantasie de vrije loop laten. Bijvoorbeeld, een grote omgekeerde emmer/bak/mand, paraplu, een tijdelijk (folie)kastje, een kooi gevuld met bladeren of stro, golfplaten, rietmatten, enz... Een omgekeerde emmer is heel gemakkelijk aangebracht en is heel geschikt om kleinere planten tijdelijk te beschermen tegen strenge nachtvorst of regen. Een emmer laat geen licht door en ventileert niet, dus kan dit alleen gedaan worden voor een korte periode. Constructies van hout met plasticfolie (een soort serre) laten licht door en mits het aanbrengen van voldoende luchtgaten ook lucht. Dit is zeer geschikt als bescherming tegen wind, winterzon, teveel water, kou. Dit houdt de groeikern van de planten droog. Ook kan je een soort kippengaas/draad rond de plant zetten en deze opvullen met droog stro of bladeren, daarna afdekken met vliesdoek en dan (vooral) van boven, afdekken met plastic. Zo blijft het vulmateriaal droog, deze constructie beschermt zeer goed tegen koude wind en neerslag, maar laat wel geen licht door. Deze manier is niet geschikt voor groenblijvende planten, maar wel voor bladverliezende.

En al googlend voor informatie voor in dit blog kom ik ook weer interessante dingen tegen. Zo blijkt dat er heel betaalbare hoezen te koop zijn om de planten te beschermen tegen vorst, maar wel water-, lucht- en lichtdoorlatend zijn. http://www.tuinadvies.be/shop/zoeken.php?q=thermobeschermhoezen Ideaal!

Stevia 2

Wonderplant stevia: voordelen van deze zoetstof op een rijtje 


Stevia, een plantaardige zoetstof, is vanaf vandaag (14/11/11) officieel in Europa toegelaten. Hoewel deze plant al eeuwenlang gebruikt wordt in Latijns-Amerika, werd dit lang in Europa verboden omdat werd gedacht dat het kankerverwekkend was, maar dat blijkt niet te kloppen. Stevia is een natuurlijke zoetstof die gemaakt wordt van de bladeren van de steviaplant. Dit wordt al 60 jaar in Japan gebruikt als alternatief voor een andere zoetstof aspartaam, tot nu zijn er nog geen klachten gemeld, waarmee de mythe dat het kankerverwekkend is, wordt ontkracht. Je kunt het krijgen in poeder of vloeibare vorm, maar ook de gedroogde bladeren zijn bruikbaar.


Suikerziekte en gezondheid
Buiten het feit dat het ook zoet is, vertoont het geen andere gelijkenissen met suiker. Het bevat geen calorieën of koolhydraten.
Dit maakt dat patiënten met suikerziekte het mogen eten, maar deze mensen contacteren toch best eerst hun arts. Omdat het een plantenextract is, houdt het verschillende voordelen voor je gezondheid in. Zo is het antibacterieel, bevat het antioxidanten en helpt het de bloeddruk te verlagen. Wat verklaart waarom het zo populair is als alternatief voor suiker.

Kooktips

Je kunt stevia gebruiken om te koken of te bakken, in het laatste geval is het wel aangewezen dat je de helft stevia en de helft suiker neemt. Omdat het veel zoeter is, heb je er minder van nodig dan van suiker om dezelfde smaak te krijgen. Op de verpakking zal de aangewezen hoeveelheid staan. Gedroogde bladeren zijn tot 10 à 15 keer zoeter. Het is dus best dat je begint met een kleine hoeveelheid en dat je naar smaak bijvoegt. Net als suiker versterkt stevia de smaak van andere voedingswaren en is het oplosbaar in water. Het product is hittebestendig tot 200 graden en niet-karameliseerbaar.

Het wordt niet bruin bij het bakken, dus als je een bruine kleur wil, neem je best de helft suiker, honing of ahornsiroop. Sommige mensen merken wel een nasmaak op, dit kun je beperken door een andere stof als honing of ahornsiroop toe te voegen. Je kunt het ook toevoegen aan thee of andere dranken, maar je kunt er ook ijs mee maken.

Bye rimpels

Een ander voordeel is dat het ook gebruikt kan worden als schoonheidsproduct. Zo kun je het aanbrengen als gezichtsmasker, het maakt de huid strak en doet rimpels vervagen. Het helpt ook bij eczeem, acne en jeuk. Als laatste versnelt Stevia het genezingsproces bij wondjes en koortsblaasjes.

Bron tekst: www.HLN.be
Bron foto: Nathanja

zondag 13 november 2011

Revolutionaire ontdekking voor de landbouw.

In deze tijd van vele onderzoeken, ontwikkelingen en wetenschap, wordt er om de haverklap van alles ontdekt en uitgevonden. Zelden lijken dit dingen te zijn waar die voor de burger kosteloos beschikbaar zijn, die onschadelijk zijn voor de aarde. We doen ons best met groene producten, recyclen en dergelijke, daar ligt een nieuwe markt. Dat is vaak het probleem: er moet een markt voor zijn en dit heeft in de regel te maken met geld. Met heel veel geld en uiteraard met winst, bij voorkeur heel veel winst en dit is zelden winst voor de algehele mensheid en het milieu. Het is weggelegd voor de happy few, en die happy few, die hebben veel macht. Ik vroeg me wel eens af of al deze kennis en ontwikkelingen niet meer in de positieve zin toegepast konden worden. Ik bedoel, we lijken inmiddels bijna alles te kunnen, maar geen wereldvrede kunnen bereiken, niet de aarde herstellen, niet armoede kunnen aanpakken, misdaad bestrijden of ziektes genezen. Schrijnend genoeg kom ik steeds vaker achter dat we dit wel kunnen, dat er wel oplossingen zijn, maar dat deze ideeën niet uitgevoerd  worden omdat de happy few hier niet zo happy van worden. Gelukkig lijkt hier een kentering in te komen. Internet heeft hier naar mijn idee een grote invloed op: kennis van iedereen is beschikbaar voor iedereen. Onderstaand een artikel over met recht 'senstationeel' genoemde ontdekking: 

De Oer-Tijd-Code - een ecologisch alternatief voor genetische manipulatie

(Urzeit code| Vrij vertaald door René Voogt) Aan het einde van de jaren `80 deden twee Zwitserse onderzoekers van de farmaceutische gigant “Ciba-Geigy”, een sensationele ontdekking welke de landbouw zou kunnen revolutioneren. Door deze ontdekking zou niet alleen het wereldwijde voedselprobleem op een uiterst eenvoudige manier worden opgelost, maar ook zou het gebruik van pesticiden en genetische manipulatie niet meer de moeite waard zijn om inkomsten te vergroten.

Tijdens laboratorium experimenten, hadden de onderzoekers Guido Ebner en Heinz Schürch de kiemcel van een normale ‘varen’ blootgesteld aan een elektrostatisch veld, een eenvoudig hoogspanningsveld (zonder stroom), waarna het gezaaid werd. Maar hun ongeloof was nogal groot toen er uit de varen een uitgestorven soort opgroeide, welke nu alleen nog maar in fossielen terug te vinden zijn! Blijkbaar werd er door het E-veld in het zaad iets geactiveerd waardoor het zich weer aan de genetische oercode herinnerde, aan een slapende genetische eigenschap dus, waarvan de werking eerder was stilgelegd.

Zonder dat de beide heren het effect konden verklaren, namen de twee onderzoekers deze kiemcellen en plantte ze, zonder ze eerst aan het E-veld bloot te stellen. De daaruit ontstane planten leken steeds meer op de varen. De kiemcellen die vervolgens weer daaruit gewonnen werden, nog meer. Hoe vaker het proces herhaald werd, des te meer de plant de vorm van de huidige varen aannam, tot er uiteindelijk weer een normale varen uit groeide.

Vervolgens stelden de onderzoekers tarwe korrels bloot aan een elektrostatisch veld. En wederom was de verrassing groot. Eén enkele korrel groeide uit, zonder het gebruik van kunstmest, tot een complete struik met meerdere korenaren, en het groeide ook nog zo snel, dat het na slechts zes weken klaar was voor de oogst. Planten, die in dit tempo opgroeien, hebben natuurlijk nog maar weinig te vrezen voor ongedierte. De toegesnelde plantkundigen keken hun ogen uit. Blijkbaar was er weer een Oervorm van de gezaaide plant opgegroeid, in dit geval een primitieve vorm van tarwe, die, als we deze zouden telen, niet
alleen een veelvoud van de tarwe van vandaag zou opbrengen, maar ook nog eens uiterst resistent zou zijn.

Aangemoedigd door de veelbelovende resultaten vervolgden Schürch en Ebner hun onderzoek met maïs en vis-eieren. Het resultaat: uit individuele maïskorrels, waaruit meestal maar één tot maximaal drie maïskolven ontstonden, groeiden met de E-veld methode, maïs stengels, die tot aan twaalf maïskolven aan hun stengels droegen - een soort, zoals die ooit eerder in Zuid-Amerika voorkwam; uit de eieren van normale regenboog kweekforellen ontstond een bijna uitgestorven reuzen-soort, die een derde groter waren en rode kieuwen hadden, die ook nog eens veel schuwer bleken te zijn dan de gekweekte forellen.

Het concern Ciba beoordeelde de sensationele ontdekkingen van de wetenschappers, patenteerde het proces en stopten het onderzoek onmiddellijk. Waarom? De reden ligt voor de hand. Oer-gewassen die behandeld werden met het elektrische veld, waren in vergelijking met het moderne zaadgoed bestand tegen ongedierte, en vereisten dus minder pesticiden - pesticiden, zoals die door Ciba op de markt worden gebracht.

Schürch en Ebner deden er echter alles aan om hun onderzoeksresultaten te kunnen publiceren. Zonder succes. Er was geen enkel wetenschappelijk tijdschrift te vinden die bereid waren om het te publiceren. Dus benutten de twee onderzoekers uiteindelijk als een aller laatste redmiddel een tv-talkshow om het publiek grootschalig op hun ontdekkingen te attenderen. De respons van de bevolking was groot, de professionele collega’s echter, negeerde het grootste gedeelte van de resultaten volledig, of maakte hen belachelijk. De ontdekking, werd uiteindelijk weer snel vergeten - zonder dat de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap er enige kennis van had genomen. Dit moet snel veranderen.


Het boek “Der Urzeit-Code

De journalist Luc Burgin, die de ondertussen gestorven onderzoekers Ebner en Schuch persoonlijk kende en hen begeleid had met hun werk, bracht de ontdekkingen in het boek "der Urzeit-code" in 2007 weer in de openbaarheid.
Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij ook
nog, dat de ontdekking van Ebner en Schürch inmiddels op twee Duitse universiteiten in Mainz en Freiburg, gereproduceerd en bevestigd waren, de drie profesoren van dat onderzoek staan inmiddels achter hem, waaronder de Nobelprijswinnaar prof. dr. Werner Arber. Ook kon
het patent van de zonen van Schürch en Ebner terug worden gekocht – wat inmiddels gratis ter beschikking wordt gesteld. Voor de teelt van 'prehistorische planten" staat in principe dus de weg vrij. Met minimale kosten, kunnen ze door iedereen gekweekt worden.
In het kader van een “hulp project” moet nu de technologie van het “elektrische veld” naar Afrika worden geëxporteerd om het aldaar aan de hongerende lokale boeren gratis ter beschikking te stellen - als een ecologisch alternatief voor de genetisch gemodificeerde gewassen van de internationale agro-multinationals.

Uitspraken:

"Ik kon destijds met de test serie van Ciba persoonlijk meekijken en was
echt onder de indruk. Sindsdien laat het me dan ook niet meer los. Ik ben me
er dan ook zeker van: dat op een gegeven moment, iemand dit opnieuw zal
ontdekken ... "(Prof. dr. Werner Arber, Nobelprijswinnaar)

"Toen Guido Ebner en Heinz Schürch van Ciba-Geigy hun onderzoeksresultaten
aan mij bekend maakten, toen was ik in het begin sceptisch, even later
verbaasd, en na wat overleg met andere wetenschappers overtuigd, van het
feit dat hier een alternatief voor “genetisch onderzoek” ontdekt was. (Dr.
Franz Alt, ecoloog)


Bron: www.urzeit-code.com
Via: www.earth-matters.nl
Kijk voor het gratis te downloaden boek en voor Duitstalige filmpjes over dit onderwerp op:
http://www.earth-matters.nl/7/3753/duurzaam-20/de-oer-tijd-code-een-ecologisch-alternatief-voor-genetische-manipulatie.html

vrijdag 11 november 2011

maandag 7 november 2011

Elektrische apparaten 2

28 oktober 2011: occupy yourself!
Een dag waarop ik ging proberen om zoveel mogelijk uit het systeem te stappen, waarop ik niet zou werken, niet zou reizen, geen boodschappen zou doen, het gebruik van tv, radio en internet zou beperken en om elektriciteit en water bewust en zo min mogelijk te gebruiken. Ik zag het als een uitdaging en was nieuwsgierig hoe het zou gaan bevallen, hoe lang ik het vol zou houden. Zoals je in mijn vorige blog kan lezen had ik al ontdekt dat het een stuk simpeler klinkt dan het is.

Ik kan je vertellen, het was best een bijzondere gewaarwording. Wat een stilte in huis, wanneer je niet direct die radio aanzet. Wat kun je een hoop doen op een dag als je niet je tijd en aandacht laat verstrooien door elektrische apparaten. Waren die niet ooit bedacht voor gemak en tijdbesparing?? Geniet ik nu echt van die eindeloze stroom prikkels en informatie, of kan het wel wat minder? Ik constateer dat wanneer de radio, mobiel, telefoon en laptop uitzijn, mijn zintuigen een hoop aan informatie geven die ik anders niet lijk op te merken. Ik hoor de buren, ik proef mijn koffie, voel een pijntje in mijn rug en opeens zie ik hoever de rode kornoelje buiten al verkleurd is. Nu mijn gedachten niet onderbroken worden door binnenkomende mailtjes en verschillende radio-dj's, komt er zelfs wat creativiteit en inspiratie bovendrijven. Ik realiseer me dat dit best een beetje idealistisch klinkt, maar probeer het zelf maar eens. We klagen veelal dat we zo weinig tijd hebben, maar als je een kwartier echt helemaal niets doet, niet op impulsen van buitenaf reageert (dus niet opruimen, de tvgids bekijken, folders doorbladeren e.d.) dan duurt zo'n kwartier oneindig lang!

Dit experiment, nav Occupy Yourself heeft me geleerd hoe afhankelijk we zijn van elektrische apparaten. Los daarvan zijn we hierdoor ook niet erg milieuvriendelijk. Gisteren viel ik in een tv programma waarin een Nederlandse vrouw naar haar grote liefde in Marokko was geëmigreerd. Je zag een dorp vlakbij de woestijn. Lemen huisjes, die bij storm volwaaiden met zand. Elektriciteit was er bij tijd en wijlen, maar zeker niet vanzelfsprekend. Het was nogal een aanpassing voor de Nederlandse vrouw. Wat een armoede zal menigeen denken. Wat milieuvriendelijk, denk ik bij mezelf. De vanzelfsprekendheid en betaalbaarheid doet ons niet meer realiseren dat het eigenlijk een luxeproduct is (behalve als we door overmacht worden geconfronteerd met een stroomstoring of dichtgevroren waterleidingen). 

Onderstaande filmpje verklaart een en ander, de andere delen van deze serie zijn ook te vinden in mijn blog van 1 juli 2011.


Vandaag las ik ook een blog van Karen Kingston, schrijfster van het geweldige boekje 'Weg met de Warboel' over hoe de mobiele telefoon een rol speelt in ons leven en wat de consequenties hiervan zijn.

Schokkend feit:
The National reported that there was a 20% decrease in the rate of traffic accidents in Dubai during the three-day Blackberry outage of October 2011, and a stunning 40% decrease in Abu Dhabi. Considering there is a traffic accident on average every 3 minutes in Dubai, this is a very significant decrease.

Voor het hele blog 'Why people love cellphones': http://www.spaceclearing.com/html/blog/2011/11/06/why-people-love-cellphones/