vrijdag 15 juli 2011

Stevia

Sinds december 2009 gebruik ik op advies van de natuurarts geen suiker meer. Op zich is dat iets waar je best snel aan went. Je smaak verandert ook, als ik nu nog eens zondig, dan vind ik taart of snoep gewoonweg hetzelfde smaken als een suikerklontje. Het nare is dat veel suikervrije producten veel kunstmatige zoetstoffen bevatten: aspartaam e.d. Ook gebruik ik nog steeds zoetjes in thee en koffie, niet echt bevorderlijk voor de gezondheid. Er is een ander middel: Stevia. Nu al verkrijgbaar als suikervervanger bij reform en natuurvoedingszaken. En prompt dit voorjaar als kweekpotje bij Plus en Praxis gesignaleerd. Helaas was ik daar te laat bij. Via internet zijn de plantjes ook te koop. Zo kun je in je kop muntthee gewoon enkele blaadjes Stevia toevoegen om te zoeten. Stevia wordt in de EU nog niet gebruikt als zoetmiddel in producten, maar daar komt verandering in, las ik vandaag. Goede ontwikkelingen!

Toelating zoetstof stevia in EU nu heel dichtbij

Stevia
Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


"Geen bezwaren? Dan vanaf begin 2012 in het schap"

De lange reis naar de aanvaarding van de natuurlijke, intense zoetstof stevia door de EU is deze week aanzienlijk verkort. De 27 EU-lidstaten hebben aangegeven in de veiligheid van de stof te geloven.

Dit verklaarden deskundigen van de lidstaten tijdens een bijeenkomst van het 'Standing Committee on the Food Chain and Animal Health' (SCoFCAH). Zij steunen het EU-voorstel voor de toelating van stevia. Begin 2010 is het gebruik van stevia al veilig verklaard door de EFSA.

"Dit besluit brengt de calorievrije natuurlijke bron van zoetheid een stap dichter bij de Europese consumenten. Niet enkel meer in Frankrijk, waar het gebruik van steviol glycosiden twee jaar geleden al werd goedgekeurd", reageert Carl Horn van de International Stevia Council enthousiast op het besluit.
EU-woordvoerder Frederic Vincent zegt dat stevia-verrijkte producten vanaf begin 2012 in de schappen te vinden zullen zijn. Dit zolang er geen bezwaren worden ingediend door de Europese Raad en het Europees Parlement. Zij hebben drie maanden bedenktijd gekregen. "Er zijn debatten gaande over aspartaam, zodat nog niets met zekerheid gezegd kan worden. Maar als er geen bezwaren komen, zullen er vanaf begin 2012 dergelijke producten verkocht mogen worden."

Bron:
www.biojournaal.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten