Het zaad: de erfenis
De enige echte en allerfundamenteelste voorwaarde voor ons eigen fysieke voortbestaan is behalve het behoud en beheer van de bodem, het behoud en beheer van het zaad van onze voedselplanten. Het zaad van die vele tienduizenden gewassen en variëteit waarmee ooit ergens op de wereld mensen zichzelf van voorzagen. De biologische rijkdommen die zich vormden vanaf het moment dat de mens begon bewust de planten in z'n omgeving te selecteren en te verzorgen.
Daaronder zijn de vijfduizend verschillende aardappelsoorten, waarvan een gemiddelde Indiaanse boer er vele tientallen teelt, sterk en resistent, elk geschikt voor een ander stukje van zijn hellende Andesakkers, elk met een andere bloeitijd, een andere smaak en een andere naam.
Al die soorten en variëteiten die het resultaat zijn van de co-creatie van onze voorouders en de natuur die hen omringde; de 'landrassen' die de schatkist vullen die we van hen geërfd hebben. Zaden zo groot als tennisballen en zaden die als stof verwaaien. Elk in zichzelf compleet, met alles in zich besloten dat, blootgesteld aan de elementen, zich zal ontvouwen tot een volledig wezen dat zichzelf op zijn beurt weer in zijn zaad zal voortzetten. Zo wonderlijk als dat is, zo beschamend gaan we ermee om.
In de laatste honderd jaar hebben we het grootste deel van het assortiment er al doorheen gejaagd. Tijdens de monopolisering van de wereldzaadmarkt door een paar handenvol olie-, kunstmest- en pesticidenbedrijven zijn tienduizenden soorten en variëteiten granen, fruit en groente verloren gegaan. In de vooruitgangswaan werden ten bate van de grootschalige landbouw zogenaamd 'primitieve' rassen 'veredeld 'zodat kruizingen ontstonden, die goed reageerden op kunstmest en ladingen pesticiden konden verdragen. Zulke hybride zijn vrijwel altijd steriel; ze kunnen zelf niet weer tot plant uitgroeien. Een boer kan ze dus niet als zaaigoed voor het volgende seizoen bewaren, maar moet elk jaar opnieuw aankopen. In grote delen van het mondiale landbouwareaal werden en worden ze uniform uitgezaaid, zodat de soortenrijkdom van lokaal aangepaste gewassen in de regel inmiddels door hen is vervangen.
Het westen introduceerde hen in de tropen bij wijze van ontwikkelingshulp in combinatie met grootschalige irrigatie en gesubsidieerde landbouwchemicaliën en machinerie. Niet zelden werd de opmars van het zaaigoed ondersteund door wettelijke verboden op het gebruik van andere rassen. Zo voorzagen deze hybriden de wereld kortstondig van voorheen ondenkbare recordoogsten. Bijkomende opbrengsten -zoals de verzilting van de bodem, vergiftiging van de natuurlijke vijanden van plaaginsecten en de opmars van resistente plagen -kwamen pas later aan het licht. Dit wereldwonder heet 'De Groene Revolutie'
De Groene Revolutie is misschien vooral bekend in verband met de zogenaamde Derde Wereld, het scenario was in onze streken niet wezenlijk anders. Uitgespreid over een paar generaties is het verlies aan diversiteit nog nauwelijks tot ons doorgedrongen. In feite vormen echter de groente- en fruitsoorten die wij nu eten misschien 1 % van de variëteit van toen; bij de granen is het al net zo.
Uit het boek: Tuinen van Overvloed - Fransje de Waard
Bovenstaande informatie heb ik letterlijk overgenomen uit een boek van Fransje de Waard, overigens een aanrader voor mensen die zich willen verdiepen in permacultuur. Dit boek valt voor mij helemaal samen met het moestuinieren, de vierkante moestuinbak en het vertikale tuinieren. De moestuin is hip! Overal in Nederland verschijnen transitietowns. Dit boek is echter al uitgegeven in 1996.
Helaas is het nog steeds zo dat de overheid graag invloed heeft op wat wij in onze tuin en mond stoppen, voor meer informatie:
http://www.earth-matters.nl/16/2257/voeding/eu-nog-2-dagen-om-geneeskrachtige-kruiden-te-redden.html
http://www.earth-matters.nl/16/2052/voeding/wordt-tuinieren-verboden-in-de-vs.html
Lichtelijk gedeprimeerd van deze blog? Lees mijn volgende blog voor het lichtpuntje in de duisternis! We kunnen zo makkelijk een positieve bijdrage leveren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten