* tip 1: bewaar lege melkpakken, sappakken, bakjes van aardbeien, champignions, gehakt e.d., petflessen.
Als je van lege melk en sappakken de bovenkant afknipt heb je prachtige bakjes voor kleine plantjes, leuk voor kinderen om deze te beschilderen of beplakken.
Van bakjes van aardbeien en champignons kun je prachtige zaaibakjes maken, als je de deksel er weer op doet heb je een soort minikasje. Of als er gaatjes in de onderkant zitten, leg je het dekseltje onder het bakje, zodat die het teveel aan water opvangt.
Plastic bakjes van gehakt of kip kun je ook prima in zaaien.
Petflessen kun je ontdoen van de onderkant en over een plantje in je moestuinbak heenschuiven, dan heb je een minikasje EN de slakken komen er niet bij.
Ook kun je de petfles door de midden snijden, rondom de opening prik je gaatjes en je zet de bovenkant met dop op zijn kop in de onderste helft, nu heb je een plantenbakje en het teveel aan water loopt de onderste helft in.
Als je een vierkante petfles hebt, kun je deze ook op zijn zijkant zetten om er zaailingen in te kweken.
Bovendien ben je goed bezig met recyclen!
* tip 2: zelf had ik al mijn zaaibakjes op een -plastic- dienblad voor mijn raam gezet. Dit vangt het water op dat ik regelmatig knoei bij het water geven en je kunt het blad makkelijk even verplaatsen wanneer je aan het schoonmaken bent, of als je de plantjes nog even buiten in de zon wilt zetten.
* tip 3: Ik heb in mijn moestuinbak in de vier hoeken een tonkinstok (van die bamboestokken) gestoken en op deze manier over mijn moestuinbak een vogelnet gespannen (die groene netten die zorgen dat je vogels je bessen niet opeten), op deze manier voorkom ik dat de buurtkatten, mijn eigen konijntje die af en toe los in de tuin loopt, maar ook bijv. slakken niet mijn net opkomende plantjes molesteren.
* tip 4: Google eens op combinatieteelt, je komt op sites terecht waarop staat omschreven welke planten je juist wel of juist niet bij elkaar kunt zetten. Sommige planten hebben een positieve uitwerking op elkaar doordat de een stikstof afgeeft en de ander dit juist nodig heeft, of doordat ze ziektes voorkomen. Andere planten hebben een negatieve uitwerking op elkaar. Op basis hiervan kun je een mooi ontwerpje maken van hoe je je moestuinbak in wilt richten.
* tip 5: maak op de computer of met de hand even een plattegrondje wat je waar heb gezaaid en wanneer het geoogst moet worden.
* tip 6: een vriend van mij was deze logica even ontschoten ; ), maar het is dus handig als je de grootste planten achteraan zet, zodat ze het zonlicht niet van de lagere plantjes wegnemen.
Boontjes groeien de lucht in en zijn echte klimmers, dus zet er of tonkinstokken bij (in een wigwam vorm) of zorg dat de bak tegen een muur staat waar je de plantjes tegenaan kunt laten groeien.
* tip 7: Misschien heb je een regenton, zo niet, zet dan wat emmers of teiltjes in de tuin die regenwater opvangen waarmee je je planten water kunt geven. Geef je planten altijd 's avonds water of wanneer de zon uit je tuin in verdwenen, als je in de brandende zon gaat gieteren, kan het water je planten verbranden.
* tip 8: tomaten en courgettes kun je ook heel goed in grote bloempotten of bakken houden.
* tip 9: pompoen groeit als een gek en slingert je hele tuin door, maar hij wortelt niet door je hele tuin. Als je op het zakje van pompoenpitten kijkt vraagt een pompoen 1 tot 2 m2 per pit, hier ben ik het niet helemaal mee eens, wat hij wortelt niet zo diep, je kunt hem ook tegen een boom laten opklimmen of over het terras laten kruipen. Je kunt de bloemen frituren, net als die van de courgette.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten