woensdag 16 november 2011

Stevia 2

Wonderplant stevia: voordelen van deze zoetstof op een rijtje 


Stevia, een plantaardige zoetstof, is vanaf vandaag (14/11/11) officieel in Europa toegelaten. Hoewel deze plant al eeuwenlang gebruikt wordt in Latijns-Amerika, werd dit lang in Europa verboden omdat werd gedacht dat het kankerverwekkend was, maar dat blijkt niet te kloppen. Stevia is een natuurlijke zoetstof die gemaakt wordt van de bladeren van de steviaplant. Dit wordt al 60 jaar in Japan gebruikt als alternatief voor een andere zoetstof aspartaam, tot nu zijn er nog geen klachten gemeld, waarmee de mythe dat het kankerverwekkend is, wordt ontkracht. Je kunt het krijgen in poeder of vloeibare vorm, maar ook de gedroogde bladeren zijn bruikbaar.


Suikerziekte en gezondheid
Buiten het feit dat het ook zoet is, vertoont het geen andere gelijkenissen met suiker. Het bevat geen calorieën of koolhydraten.
Dit maakt dat patiënten met suikerziekte het mogen eten, maar deze mensen contacteren toch best eerst hun arts. Omdat het een plantenextract is, houdt het verschillende voordelen voor je gezondheid in. Zo is het antibacterieel, bevat het antioxidanten en helpt het de bloeddruk te verlagen. Wat verklaart waarom het zo populair is als alternatief voor suiker.

Kooktips

Je kunt stevia gebruiken om te koken of te bakken, in het laatste geval is het wel aangewezen dat je de helft stevia en de helft suiker neemt. Omdat het veel zoeter is, heb je er minder van nodig dan van suiker om dezelfde smaak te krijgen. Op de verpakking zal de aangewezen hoeveelheid staan. Gedroogde bladeren zijn tot 10 à 15 keer zoeter. Het is dus best dat je begint met een kleine hoeveelheid en dat je naar smaak bijvoegt. Net als suiker versterkt stevia de smaak van andere voedingswaren en is het oplosbaar in water. Het product is hittebestendig tot 200 graden en niet-karameliseerbaar.

Het wordt niet bruin bij het bakken, dus als je een bruine kleur wil, neem je best de helft suiker, honing of ahornsiroop. Sommige mensen merken wel een nasmaak op, dit kun je beperken door een andere stof als honing of ahornsiroop toe te voegen. Je kunt het ook toevoegen aan thee of andere dranken, maar je kunt er ook ijs mee maken.

Bye rimpels

Een ander voordeel is dat het ook gebruikt kan worden als schoonheidsproduct. Zo kun je het aanbrengen als gezichtsmasker, het maakt de huid strak en doet rimpels vervagen. Het helpt ook bij eczeem, acne en jeuk. Als laatste versnelt Stevia het genezingsproces bij wondjes en koortsblaasjes.

Bron tekst: www.HLN.be
Bron foto: Nathanja

3 opmerkingen:

  1. Ha Nathanja,
    Weet jij of Stevia in wat voor vorm dan ook al in NL beschikbaar is? Natuurvoedingswinkels misschien?
    Groetjes Karin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Karin,

    Ja, Stevia is in Nederland beschikbaar, bijvoorbeeld als zoetje (natuurwinkel) en ik heb het ooit in poedervorm gezien bij Erica, maar kon het zojuist niet terugvinden op de website van Erica. Stevia is in alle vormen te bestellen op http://www.steviazoetstof.nl/ Hier vind je ook meer informatie over Stevia. Ik heb zelf het plantje in de tuin en de blaadjes proeven inderdaad mierzoet, deze smaak komt echter niet echt vrij als je blaadjes kneust en toevoegt aan een kop thee. De poeder en vloeistofvorm heb ik nog niet zelf uitgeprobeerd, maar van wat ik gehoord heb, zijn de meningen over de smaak verdeeld. Persoonlijk vermoed ik dat nu de zoetstof vrij wordt gegeven, er sneller nieuwe producten zullen komen. www.hbvl.be op 14/11: Europa geeft de steviolglucosides vanaf vandaag vrij. Dit betekent dat ze na twintig werkdagen door de voedingsindustrie kunnen worden gebruikt en in de voedselketen mogen komen. Het gaat voorlopig enkel nog maar om de glucosides. Het eigenlijke plantje stevia zelf wordt nog niet vrijgegeven voor consumptie.
    Succes!

    Groetjes,
    Nathanja

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel voor je reaktie, Nathanja. Ik ga op zoek!
    Groetjes Karin.

    BeantwoordenVerwijderen